19 czerwca br. odbył się "NADBUŻAŃSKI FESTIWAL SMAKÓW"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
22 czerwca 2022

19 czerwca 2022 r. w „Ziołowy Zakątku” w Korycinach odbyła się impreza promocyjna pn. „Nadbużański Festiwal Smaków”. Impreza była organizowana przez SLGD „Tygiel Doliny Bugu” w partnerstwie z „Ziołowy Zakątek” Angielczyk Sp. Jawna.

Uroczystość rozpoczęła Prezeska SLGD „Tygiel Doliny Bugu” - Agnieszka Wojtkowska oraz Właściciel „Ziołowego Zakątka” - Mirosław Angielczyk.

Według obserwacji osób obsługujących imprezę oraz pracowników Stowarzyszenia w imprezie uczestniczyło 1000 osób, zaproszeni goście, burmistrzowie i wójtowie należący do LGD, przedsiębiorcy, mieszkańcy, rolnicy, turyści, NGO, z czego ok. 200 osób, odwiedziło stoisko reprezentowane przez pracowników Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania- Tygiel Doliny Bugu”. Impreza miała charakter ogólnodostępny i bezpłatny. W trakcie trwania festiwalu organizatorzy rozdawali uczestnikom opaski na rękę.

Uroczystość prowadziła Pani konferansjer – Dorota Frasunkiewicz, która także przeprowadzała animacje z publicznością.

Pierwszym punktem programu było wyróżnienie zasłużonych zbieraczy ziół z podlasia. Wyróżnienia otrzymali: Bogusław Wiński, Małgorzata Kryńska oraz Janina Radziszewska.

Podczas uroczystości odbyły się dwa konkursy: „Kulinarny Ziołowy Przysmak” oraz konkurs „Szybkości Zbierania Ziół”.

 

Nagrodzeni w konkursie „Kulinarny Ziołowy Przysmak”:

Kategoria I: Przystawka, Przekąska:

1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach – Czarnuszkowe babeczki z pastą bazyliową;

2 miejsce: Piwniczka Podlaska – Sałatka szparagowa ze świeżymi ziołami i plastrem wędliny długo dojrzewającej;

3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Minczewo” – Pasztet z żurawiną.

Kategoria II: Danie główne:

1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach – Serowniki słowiańskie;

2 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach – Gołąbki z pokrzywą i sosem pomidorowym;

3 miejsce: Piwniczka Podlaska – Rolada szparagowa z piersi kurczaka w sosie ziołowo-musztardowo-miodowym podana z pierogami szlachcice.

Kategoria III: Deser:

1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie RUSKOWIANKI – Torcik pokrzywowo-poziomkowy z czekoladą lawendową;

2 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Karlusin – Bliny z jabłkiem;

3 miejsce: Piwniczka Podlaska – Ziołowe semi-fredo z tartą rabarbarową z frużeliną.

 

Nagrodzeni w konkursie „Szybkości Zbierania Ziół”:

1 miejsce: Pani Anna Śliwa;

2 miejsce: Pani Iza Nasiłowska;

3 miejsce: Pani Alina Skłucka.

 

Impreza uatrakcyjniona została przez występy zespołów takich jak: „Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Łosickiej”, „Polne Maki”, „Kalina”, „Hoyraky” oraz występ Klubu Tańców Polskich „Krajka” z Drohiczyna. Jako gwiazda wieczoru koncert zagrał Wojtek Szumański. Na zakończenie odbyła się potańcówka przy muzyce disco z lat ’80 ’90 – tych.

Na placu mogliśmy oglądać stoiska z lokalnymi produktami i rękodziełem min.: lokalnymi miodami, chlebem, produktami mącznymi, rękodziełem, wyrobami z drewna, ceramiki, ręcznymi wyrobami z karmelu, biżuterią wykonywaną ręcznie.

Na stoisku  SLGD „Tygiel Doliny Bugu” zorganizowano punkt informacyjno – promocyjny, prowadzono degustację produktów regionalnych i tradycyjnych, a także organizowano ciekawe konkursy dla uczestników imprezy. 

Wszystkim uczestnikom festiwalu został zorganizowany bezpłatny poczęstunek w formie regionalnej zupy pokrzywowej, która była rozdawana turystom, wystawcom, mieszkańcom biorącym udział w imprezie.

Impreza miała na celu wzbudzenie zainteresowania obszarami przygranicznymi wśród turystów poprzez promocję tradycyjnej kuchni nadbużańskiej, promocję regionu, zwiększenie ruchu turystycznego, wydłużenie sezonu turystycznego, ochronę i promocję kulinarnego dziedzictwa regionów Nadbużańskich oraz zrównoważony rozwój turystyki w oparciu o kulturowy potencjał regionów. 

Honorowy patronat nad imprezą objął: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Podlaskiego, Starosta Siemiatycki, Podlaski Oddział Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna  oraz Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna.

Patronat medialny nad imprezą sprawował: TVP3 Białystok, Polskie Radio „Radio dla Ciebie’, Polskie Radio Białystok, Wrota Podlasia, Kurier Podlaski, Wieści Sokołowskie, Gazeta Łosicka, Wieści Podlaskie, Kraina Bugu, oraz e-TV Bug.

Festiwal został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu „Nadbużańskie tradycje kulinarne” realizowanego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020 przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej w ramach Programu Współpracy CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine Projekt realizowany z partnerem Агенція місцевого економічного розвитку Кам'янка-Бузького району

Informacja o dofinansowaniu została zamieszczona w materiałach informacyjno – promocyjnych dotyczących wydarzenia oraz Pani konferansjer ze sceny informowała o dofinansowaniu poprzez ustną informację kierowaną do uczestników wydarzenia.

 

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie