III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie 18–19 czerwca 2016 r.

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
11 maja 2016

III Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie 18 – 19 czerwca 2016 r.

Wspaniała okazja do skosztowania przysmaków kuchni Wschodniego Mazowsza, Podlasia oraz Wileńszczyzny – regionów przez które przebiega Wielki Gościniec Litewski - dawny trakt handlowy Warszawa – Wilno. W menu pojawią się między innymi: mrowisko, kartacze, ser koryciński, kumpiak a także kuchnia tatarska.

Program imprezy

18 czerwca (sobota)

10.00 – rozpoczęcie imprezy, przywitanie gości

10.30 – rozpoczęcie prac jury konkursowego:  Konkursy kulinarne o puchar Wojciecha Wielądko na „Gościniec z podróży” i na  „Najsmaczniejszą potrawę regionalną na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego”,

11.00 - rozpoczęcie kiermaszu,

ok. 12.00 – możliwość dojazdu do Węgrowa – zwiedzanie miasta z przewodnikami (wstęp wolny)

12.00 – pokaz pieczenia sękacza

16:30 – pokaz kulinarny „Medytacje przy lepieniu pierogów”, prelekcja „Do czego służy wałek?” poprowadzi Joanna Jakubiuk,

17.30 – rozstrzygnięcie konkursów kulinarnych, rozdanie nagród

18.30 – Koncert zespołu MAKI I CHŁOPAKI

19 czerwca (niedziela)

10.00 – Piknik śniadaniowy „Śniadanie nad Liwcem” z udziałem szkół ze Szlaku WGL

11.00 – Prelekcja „ Śniadanie dawniej i dziś”  oraz „Chleb nasz powszedni”

12.00 – pokaz pieczenia sękacza

Inne atrakcje:

-  jarmark plenerowy na podzamczu na którym można będzie zakupić naturalne  przyprawy, nalewki, żywność ekologiczną

- atrakcje dla dzieci, plac zabaw

- warsztaty kulinarne dla dzieci

- warsztaty artystyczne – malowanie budowli z kartonów - Zamek z motywami legendy o Żółtej Damie oraz postaci ze Szlaku

----------

Gość specjalny Turnieju - Joanna Jakubiuk

Rodowita Podlasianka. Niezłomna propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Pozostając wierna tradycji na co dzień żyje w zgodzie z ideami Slow Food i Slow Life. Niekwestionowana mistrzyni w sztuce pierogarstwa. Opowiada z pasją o historii jedzenia , o poszukiwaniach innego smaku, o tradycjach kulinarnych. Szef kuchni w Zielony Gar bistro w Białymstoku.