Stowarzyszenie "Lokalna Grupa Działania - Tygiel Doliny Bugu"
Warsztaty "Prezentacja tradycyjnych wyrobów serowarskich" - 10 marca 2014r.
Dnia 10 marca 2014r. zostały zorganizowane warsztaty pt. "Prezentacja tradycyjnych wyrobów serowarskich w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa w Ostrożanach, gm. Drohiczyn. Uczestnikami warsztatów były osoby należące do Stowarzyszeń, rolnicy oraz mieszkańcy zainteresowani tematyką serowarską.
W warsztatach uczestniczyło 30 osób. Warsztaty przeprowadził Pan Krzysztof Jaworski , serowar Żuławski, który po ukończeniu szkoły podstawowej, kształcił się w pięcioletnim technikum chemicznym. Następnie po zdaniu matury i uzyskaniu dyplomu, kształcił się w kierunku mleczarskim i serowarskim w Olsztynie.
Celem warsztatów było zaprezentowanie przetwarzania mleka udojowego. Na początku warsztatów prowadzący przedstawił krótki wykład na temat mleka i jego produktów. Przypomniał grupy oraz historię sera. Omówił jak zrobić w warunkach domowych: masło, sery, twarogi.Przedstawił jak wytworzyć napoje fermentowane tj. kefir, jogurt, omówił poszczególne etapy wytwarzania sera. W dalszej części warsztatów prowadzący przeszedł do części praktycznej polegającej na wykonaniu serów: rikotta, mozarella, feta, gouda farmerska. Każdy z uczestników miał możliwość wykonania własnych serów. Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja.
Współorganizatorem warsztatów było Stowarzyszenie "Lokalna Grupa Działania - Tygiel Doliny Bugu". Warsztaty zostały dofinansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.