WARSZTATY ZACHOWANIA DZIEDZICTWA KULINARNEGO W DOLINIE BUGU BARSZCZ UKRAIŃSKI Z FUSIĄ
Dnia 18 lutego 2022 r. w Hołowienkach odbyły się Warsztaty zachowanie dziedzictwa kulinarnego w Dolinie Bugu pod nazwą barszcz ukraiński z fusią.
W warsztatach udział brały Panie z koła gospodyń wiejskich w Hołowienkach. Uczestnicy konkursy pod okiem eksperta Pani Aliny Paluch przygotowali barszcz ukraiński
według tradycyjnej receptury oraz barszcz ukraiński w wersji wegańskiej w nowoczesnym wydaniu.
Dodatkiem d barczu była fusia - tradycyjne danie kuchni podlaskiej znane też pod inną nazwami : prażóchą lub porką.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej w ramach programu współpracy CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine
Projekt realizowany z partnerem Агенція місцевого економічного розвитку Кам'янка-Бузького району.